Szója termesztést támogatóinformatikai rendszer fejlesztése

Projekt leírása


Szója termesztést támogató digitális termelés monitoring és szakmai támogató rendszer fejlesztése egy olyan növénytermesztési modellt nyújt a projekt végére, mely elosegíti a földrajzilag helyes szójatermesztési metodikák meghatározását mind vetomag eloállítás, mind ipari szója alapanyagok termesztése esetében (élelmiszer- és takarmányipari).

Mivel minden piaci szereplonek másmás beltartalmi értékek (olajtartalom, aminosavak, mint például a lizin, nyersrost, nyerszsír, nyersfehérje, keményíto, stb.) szükségesek és kiemelten fontosak a szója feldolgozásánál, ezért olyan termesztési technológiára lenne szükség, mely elosegíti és kiszolgálja ezen igényeket. Jelen projekt végeredményeképp létrejött monitoring rendszer segítségével nem csak adatbázis építheto a hazai szójatermesztésre, hanem meggyorsítható a termelés folyamán szükséges beavatkozások végrehajtása, mely így biztosítja a fent említett paraméterek (beltartalmi összetevok) javulását, minoségbeli erosödését. Napjainkban egy-egy állomány károsodását késve vagy egyáltalán nem veszi észre a termelo, mely a legtöbb esetben a termés mennyiségének csökkenésével, illetve a beltartalmi értékek mérséklodésével jár, ezen felül az elkésett beavatkozások igen költségesek a gazdálkodó/termelo részérol, ezért vagy csak részben vagy egyáltalán nem hajtja végre a szükséges kezelést. A jelenkori szójatermesztési technológiák nem határozzák meg földrajzi térségenként, termokörzetenként, hogy adott piaci igényekhez milyen talajmunkálatokra, növényvédelemre, kondicionálásra, tápanyag-utánpótlásra, illetve sortávolságra és vetomagnormára van szükség. Ezért is okoz problémát a hazai szójatermesztés országos termésátlagának növelése minoségi beltartalommal párosítva. A tervezett fejlesztés eredményeként egy olyan megoldás jön létre, amely a ma jellemzo 2-2,5 t/ha átlag hozamról tartósan képes elmozgítani a termok eredményességét az akár 9 t/ha elvi hozam felé, amely már érdemben hozzájárulhat a növényi fehérjeforrásokra vonatkozó önellátási arány jelentos növeléséhez. A projekt során a szenzorok által létrehozott valós ideju adat csatorna lehetové teszi a fent említett faktorok javítását, újragondolását és számítását, mert a termelo, termelteto folyamatosan láthatja az adott állomány helyzetét, illetve azt, hogy szükség van beavatkozásra (növényvédelem, kondicionálás, öntözés, stb.) vagy sem. Ezzel a rendszerrel mérsékelhetok a kártevok és kórokozók, vagy éppen az aszály okozta stressz hatások, amik szintén terméshozam redukálódással, beltartalmi mutatók romlásával párosulnak. A projekt során keletkezett adatbázis nemcsak javítja a hozamokat és beltartalmi összetételeket, hanem segíti az eloállítási költségek optimalizálást, visszaállítja a gazdák termelési bizalmát, javítja az országos vetésszerkezetet és hozzájárul a hazai fehérje import mérsékléséhez. Az egész EU piacra jellemzo, hogy a szója fehérjeforrásban az önellátási arány alacsony (Magyarországon 10-12%, EU szinten csak 5%), miközben az import források nagy részén csak a GMO termékek kaphatók nagy tömegben. A szója termelés felfuttatása, ezáltal az állattenyésztés fehérjeigényének saját termelésbol való kielégítésének alapfeltétele a megfelelo eladási célhoz és területhez specializált termesztési technikák elterjesztése, amelyhez a tervezett rendszer nyújt segítséget.

A rendszer hasznosítása a konzorciumi tagok összefogásával történik: A piacot a vetomag értékesítésen keresztül a Galldorf Zrt. biztosítja, a technológia gyártását és telepítését a konorcumi partner, míg a szükséges tanácsadást ugyancsak a Galldorf Zrt., ennek megfeleloen a fejlesztés piaci hasznosításának feltétei adottak. .

 

 

Projekt kódja: 2019-1.1.1-PIAC-KFI-00422

 

Teljes projekt költség: 514.153.475 Ft. (100%)

Támogatás: 301.163.822 Ft. (58,57%)

Saját: 212.989.653 Ft. (41,43%)

 

Megvalósítási idoszak: 2020.01.01. - 2022.12.31. (3 év)

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási,  Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

Link a projekt táblára: Klikk ide

 

 

Kedvezményezettek megnevezése és elérhetősége:

Konzorcium vezető
GALLDORF Takarmánygyártó és Kereskedelmi Zrt.
2376 Hernád, Köztársaság út 92.
galldorf.hu/hu/

Konzorciumi partner

PANNOVENT Termelo és Kereskedelmi Kft.

1116 Budapest, Temesvár utca 20.

www.pannovent.hu

 

 

/wp-content/uploads/2021/10/NKFIA_infoblokk_projekt_fekvo_HU.jpg